niedziela, 12 lutego 2012

Zupa-krem z brokuła

Ta zupa jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale także bardzo smaczna. Ja preferuję ją z jajkiem na twardo. Można podawać ją solo lub okrasić przyrumienionymi grzankami czy groszkiem ptysiowym. Świetna nie tylko latem, kiedy mamy dostęp do świeżych i okazałych warzyw, ale i zimą, kiedy śmiało możemy sięgnąć po mrożone skarby lata. Jeśli jeszcze jej nie znacie, zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto...



Składniki:
1 świeży brokuł (ok. 400g) lub opakowanie mrożonego
1 marchew
1/2 średniej pietruszki
1/2 małego selera
6 cm kawałek jasnej części pora
1 średnia cebula
2 duże ziemniaki
2 litry wody
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 liście lubczyku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki świeżego lub mrożonego koperku
1 łyżka posiekanej natka pietruszki
czarny pieprz świeżo mielony
sól lub domowa jarzynka

Dodatkowo:
jajka na twardo, grzanki, groszek ptysiowy, makaron itp.

Pietruszkę, marchew, seler i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę opalamy nad palnikiem. Pora kroimy na talarki. Ze składników gotujemy warzywny wywar. Doprawiamy solą (jarzynką) i pieprzem, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Kiedy jarzyny będą półmiękkie, dodajemy różyczki brokuła i lubczyk. Całość gotujemy do miękkości. Ściągamy z gazu, wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy roztarte w dłoniach zioła oraz koperek i pietruszkę. Gotujemy ponownie około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...