Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie wieprzowo-wołowego)
400 g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy i dodajemy szczyptę cukru. Rumienimy. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier oraz koncentrat. Gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy parmezanem lub innym ulubionym twardym serem. Smacznego!
Pycha! Bardzo apetyczny sos. Ja robię bardzo podobnie, lecz mimo wszystko dodaję malutką marcheweczkę :) Kiedyś robiłam bez niej i też był baardzo smaczny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti w każdej postaci:) Takie też często robię i jest po prostu pyszne, a Twoje wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDzikowiec masz rację było pycha. Jednak wersja bez marchewki bardziej do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńElexis ja również uwielbiam spaghetti pod każdą postacią. Dziękuję za miły komentarz ;)
na ile porcji ten sos? :P
OdpowiedzUsuńW zależności od apetytu konsumujących sosu starczy na 2-3 porcje :) Składniki można dowolnie zwiększyć lub zmniejszyć.
Usuń