Składniki:
450 g mąki tortowej
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka (250 ml) mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka olejku cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (truskawki, jabłka, gruszki, morele itp.)
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
bułka tarta
bita śmietana (do podania)
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier waniliowy i wlać olejek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Jajka ubijać na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać mleko i olej. Miksując dodawać po jednej łyżce mąki z proszkiem. Po dodaniu mąki ciasto przelać do wsmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą blaszki. Na wierzchu ciasta poukładać owoce delikatnie dociskając. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Podawać z kleksem bitej śmietany. Smacznego!
Przypominam o trwającym konkursie i zapraszam do udziału: KONKURS
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
OdpowiedzUsuńw czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!
Zrobilam...Ciasto szybko się robi i jest smaczne..
OdpowiedzUsuń