sobota, 19 maja 2012

Nadziane kapelusze z rusztu

Grillowane pieczarki nadziane mięsem mielonym i fetą, to świetny dodatek do grillowanych mięs i warzywnych szaszłyków. Są pyszne, lekko słone i mega aromatyczne, dzięki dodatkowi ziół. Świetne na rozpoczęcie imprezy na świeżym powietrzu, bo bardzo wyostrzają apetyt :)



Składniki:
10 średnich pieczarek
100 g mięsa mielonego
1 mała czerwona cebula
szczypior (do posypania)
1/2 opakowania sera feta
1 ząbek czosnku
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek


Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Chwilę podsmażamy. Z pieczarek usuwamy nóżki i faszerujemy mięsem mielonym. Na wierzch każdej nadzianej pieczarki kładziemy pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy szczypiorkiem. Nadziewane pieczarki grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie tylko z jednej strony. Podajemy od razu. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarki, jak do tej pory na grillu robiłam tylko szaszłyki z pieczarkami, ale takie nadziewane są niezwykle kuszące! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, takie pieczarki fajnie smakują i są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu :) W przepisach mam jeszcze takie, nadziewane masłem ziołowym i mozzarellą. Może skorzystasz z przepisu?

      Usuń
  2. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...