Składniki:
1 kg cebuli
2 l wywaru drobiowo-wołowego
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
świeżo zmielony czarny pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cukru
1/2 bagietki (lub kawałek bułki paryskiej)
2 łyżki żółtego sera gouda
świeże listki majeranku
sól
Cebulę kroimy w piórka i podduszamy do zarumienienia na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i słodzimy. Wywar zagotowujemy wrzucamy podsmażoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami i miksujemy na kremową konsystencję. Jeszcze na chwilę wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając. Bagietkę kroimy na kromki posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku do stopienia się sera. Zupę podajemy gorącą z grzankami serowymi z listkami świeżego majeranku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)