środa, 16 maja 2012

Zielono mi...czyli młoda kapusta w najpyszniejszym wydaniu.

Bardzo dawno nie zdarzyło mi się wylizywać talerza po obiedzie. Tak, tak wiem, że to niekulturalne. Ale na szczęście jadłam dziś obiad sama. Uwielbiam wiosnę i całą paletę młodych, kuszących swym smakiem i aromatem warzyw. O żadnej porze roku nie smakują tak cudownie jak teraz, wiosną.... Z niecierpliwością oczekuję na pierwsze zbiory z ogródka. Te cudne soczyste i pachnące jak nigdzie indziej pomidory, w kilkunastu odmianach, strąki fasoli szparagowe w trzech kolorach, świeże zioła, których wzrost obserwuję z zachwytem każdego dnia...Aby przetrwać jakoś ten czas oczekiwania na własne zbiory, udałam się dziś do warzywniaka, po składniki na pyszną młodą kapustkę z dymką i koperkiem....Mąż i syn walczyli o ostatnią łyżkę, jak o cenny skarb...;) Znaczy to, że było pysznie! 




Składniki:
1 głowa młodej kapusty
3 cebulki dymki
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól lub domowa jarzynka (według uznania)
świeżo zmielony kolorowy pieprz
70 g masła (zawartość tłuszczu minimum 82%)
1 1/2 łyżki mąki




Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i usunąć głąb. Poszatkować na małe kawałki, ale nie za drobno. Wrzucić do garnka. Podlać około 1 szklanką wody i zagotować. Przemieszać co jakiś czas. Dorzucić posiekane cebulki dymki i dusić do czasu, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę, koperek, jarzynkę (sól) i pieprz oraz majeranek. W rondelku rozpuścić masło i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gotową zasmażkę wlać do kapusty i dobrze wymieszać. Poddusić chwilę ciągle mieszając. Podawać gorącą najlepiej z młodymi ziemniakami z wody. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Oj było pysznie, było! Po zdjęciu widzę, że nawet obłędnie! Wcale się nie dziwię walce o ostatnią łyżkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak było pysznie, wkrótce będzie powtórka ;)

      Usuń
  2. Wczoraj tez robiliśmy zupkę z kapusty, ale dodajemy przecier:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, pewnie piszesz o zupce gołąbkowej lub też kapuśniaku na słodkiej kapustce, ale to jest młoda kapusta zasmażana, do której nigdy nie dodaję przecieru. A swoją drogą naszła mnie ochota na zupkę gołąbkową ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...