Składniki:
120 g przesianej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g stopionego ciepłego masło
250 g cukru (u Pascala 350 g)
80 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
4 roztrzepane jajka
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao) stopionej w kąpieli wodnej
50 g czekolady w małych kawałkach
lody śmietankowe
cukier puder (ja pominęłam)
pergamin i masło do posmarowania formy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu). Mąkę z proszkiem i kakao przesiać. W gorącym, stopionym maśle rozpuścić cukier, mieszając za pomocą trzepaczki (ja użyłam miksera). Kiedy cukier się rozpuści wlać jajka, cały czas miksując (ucierając). Gdy masa będzie jednolita dodać roztopioną czekoladę i orzechy. Mieszać (ubijać) do połączenia. Dodać połowę sypkich składników wymieszać (ubić) dodać pozostałą część. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i kilka razy uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki czekolady. Piec około 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami. Smacznego!
wygląda baardzo apetycznie! porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńZostało jeszcze pół blaszki, śmiało, możesz się częstować :)
UsuńA już myślałam że tylko ja mam manię zmniejszania ilości cukru o połowę w prawie każdym przepisie :P
OdpowiedzUsuńPysznie wyszło Twe brownie!
ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam:) Baardzo smaczne:) Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę i polecam się na przyszłość :)
UsuńDo tej pory robiłam z innego przepisu, ale też wychodziło dobre. Następnym razem jednak wypróbuję Twoje :)
OdpowiedzUsuńPracowałam dla Pascala, ale tego ciasta nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńZaprszam do nas: http://selonkm.blogspot.com/
Od kiedy do Brownie dodaje się proszek do pieczenia? To ciasto z założenia jest z zakalcem.
OdpowiedzUsuńRobiłam według przepisu Pascala. Jeśli ktoś woli cięższe ciasta można zrezygnować z proszku do pieczenia.
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj pozwolę sobie przetestować ten przepis (też jestem zwolennikiem obniżania cukru w cieście) .
Zrobiłam. Wyszedł bardzo, bardzo czekoladowy murzynek - puchate, miękkie ciasto.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki pszennej można użyć owsianej ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można pokombinować, ale brownie na mące owsianej jeszcze nie robiłam.
Usuń