Dorsz pieczony z jarzynami w porze
Ryba to jedno z mniej lub bardziej ulubionych dań. Zaleca się jej jedzenie przynajmniej trzy razy w tygodniu, bo jak powszechnie wiadomo, częste spożywanie ryby dobrze wpływa na wszystko. Ryba jest pyszna, ma delikatne mięso, charakterystyczny smak i można ją przyrządzić na tysiące sposobów. Dlaczego więc większość ogranicza się tylko do ryby smażonej w grubej panierce z jajka i bułki? Trochę w tym zakłamania, bo wychodzi na to, że właściwie jemy ryby, bo tak trzeba, bo są zdrowe i zalecane w codziennym menu, a nie dlatego, że je po prostu lubimy...A ryba, podana w trochę inny sposób może być o niebo lepsza, niż ta smażona w panierce. Ryba w papilotach z pora z warzywami to bardzo smaczny pomysł na obiad, do którego po spróbowaniu z pewnością wrócicie nie raz...
Składniki:
4 filety z dorsza
1 marchew
1 pietruszka
1 gruby por
1 łyżka masła
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka marynowanego koperku (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego koperku
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
1 łyżka soku z cytryny
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kilku centymetrowe słupki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić sosem sojowym, dodać marynowany i świeży koperek, doprawić pieprzem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 5 minut. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Liście pora zdjąć nacinając po długości w jednym miejscu, aby utworzyły się z nich długie "łódki". Na pora poukładać rybę, obłożyć podduszonymi warzywami i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Podawać z ryżem. Smacznego!
pyszna!! slicznie podana!!
OdpowiedzUsuńdokladnie dobra ryba nie musi byc w panierece:)
ja też jestem zdania, że panierka psuje smak ryby.
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda super apetycznie!
ps. gdzie dostałaś marynowany koperek? zaintrygowal mnie ten składnik
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
To jest koperek firmy Polan (koperek konserwowy), dostałam dziś słoiczek od teściowej, kupiła w jednym z mniejszych sklepów :) Nadaje lekko kwaskowy smak potrawie :)
UsuńBardzo lubię ryby bez panierki, ale muszę przyznać, że i taką z panierką nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńhej ty zglosilas czy ktos sie podpial pod twoje zdjecie http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=250
OdpowiedzUsuńDziękuję za interwencję. Oczywiście nie zgłaszałam przepisu na tą stronę. Zaraz będę wyjaśniać sprawę :/
UsuńWow ! Super to wygląda ;) Przeglądaam Twojego bloga calego :) I trafilam na to cudenko !
OdpowiedzUsuń