wtorek, 22 stycznia 2013

Spaghetti boscaiola na szybki obiad

To sycąca propozycja na pyszny obiad. Inspirowana przepisem z książki Niezrównany makaron, nieznacznie zmodyfikowana, bo podana z makaronem spaghetti z dodatkiem czosnku i sera. Zapewniam Was, że przygotowanie tego makaronu nie zajmuje więcej, niż 30 minut. Makaron jest obłędnie pyszny i bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się jako posiłek na zimowe dni. To jedna z tych potraw, które nie są wyjątkowo "fotogeniczne" ale tak pyszne, że musiałam podzielić się z Wami przepisem. Gotujcie, smakujcie i komentujcie...;)


Składniki:
400 g makaronu spaghetti
Sos:
300 g pieczarek
150 g wędzonego boczku 
2 cebulki dymki
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
400 ml śmietany kremówki (30%)
150 g parmezanu lub pecorino romano 
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)



Pieczarki pokroić na plasterki, boczek w większe paski. Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać posiekaną dymkę i czosnek. Zalać śmietaną i dodać starty na drobnych oczkach ser. Zwiększyć ogień i gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawić pieprzem. Makaron podawać z sosem obficie posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...