Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju ryżowego Olitalia
2 łyżki sosu sojowego
sól morska (świeżo zmielona)
pieprz kolorowy (świeżo zmielony)
chili w płatkach (świeżo zmielone)
Dodatkowo:
150 g miksu sałat z rukolą
1 średnie czerwone jabłko
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
Dressing:
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
sól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
1/4 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki marynaty wymieszać. Pierś podzielić na porcje. Mięso zalać przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na talerzu ułożyć miks sałat. Dodać pokrojone na plasterki i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz pokrojony na kawałki seler naciowy. Pierś wyciągnąć z marynaty i grillować na grillu elektrycznym lub węglowym do miękkości. W trakcie grillowania mięso posmarować pozostałą marynatą. Mięso przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć orzechy i posypać nimi sałatkę. Składniki dressingu połączyć i polać nim sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Oleju ryżowego nie znam - u mnie w kuchni rządzi rzepakowy. Jako że ma najlepszy skład tłuszczowy, najlepiej działa na serce :)
OdpowiedzUsuńJa używam różnych tłuszczy w kuchni, do tej pory najchętniej sięgałam po olej rzepakowy lub oliwę, ale odkąd odkryłam smak i świetne właściwości oleju ryżowego, wiem, że zostanie w mojej kuchni na stałe :)
Usuńpysznie wygląda, lubię takie dania w ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńsałatka prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, lekka sałatka :)
OdpowiedzUsuńdoborowe towarzystwo:)
OdpowiedzUsuńIdealna na upalne dni :)
OdpowiedzUsuń