Dziś zapraszam Was na makaronową ucztę. Danie szybkie w przygotowaniu, bezmięsne, ale sycące. Coś dla amatorów serowych smaków w połączeniu z warzywami. To jedno z moich ulubionych dań z makaronem w roli głównej. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
300 g ulubionego makaronu (w mnie makaronowe serca)
1 mały brokuł
1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
100 g sera pleśniowego blue
80 g sera cheddar
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
szczypta cukru
Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinie i chwilę smażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na patelnię wlać śmietanę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i starty cheddar. Gotować do zredukowania objętości i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa - podsmażoną cukinię z cebulą i czosnkiem oraz brokuła. Chwilę podgrzać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorący makaron polać sosem z warzywami, posypać natką pietruszki i startym cheddarem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i do tego z pewnością smakuje wspaniale.:)
OdpowiedzUsuńale pychota! i jaki cudny makaronik:)
OdpowiedzUsuńSzukałam w łaśnie takiego przepisu na makaron. Brawa za ten przepis! Wszystko naturalne, doprawione jak należy. Pycha i to bez "ziarenek smaku" !!!
OdpowiedzUsuńTakiego właśnie przepisu na makaron szukałam. Sos świetnie smakuje przyprawiony naturalnie bez jakichkolwiek "ziarenek smaku". Brawo ! Takich przepisów chcemy !
OdpowiedzUsuń