poniedziałek, 14 lipca 2014

Kremowa zupa z bobu i rukoli

Pewnie zdążyliście się już przekonać, że jestem prawdziwą miłośniczką zup kremów. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na tego rodzaju zupy, które świetnie sprawdzą się jako pożywny posiłek np. do pracy czy na uczelnię. Takie witaminowe bomby powstają w kilka chwil i dostarczają sporej dawki energii. Dziś podzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszną, kremową zupę tym razem z bobu i rukoli. Sezon na bób w pełni, więc warto z niego korzystać. Smak zupy możecie dowolnie modyfikować według własnych upodobań. 



Składniki:
400 g ugotowanego, obranego bobu
1 litr domowego bulionu warzywnego
50 g rukoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
2 łyżki posiekanego koperku
szczypta cukru
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
grzanki, ser grana padano (lub parmezan), płatki migdałowe


W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru, podsmażyć do zrumienienie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Całość chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut.  Dodać posiekane zioła i rukolę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzać. 
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać z wiórkami sera, grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Rady: Zupę można zabielić odrobiną słodkiej śmietany. 
Płatki migdałowe można zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Zupę można także podać z jajkiem na twardo lub domowym groszkiem ptysiowym (klik).

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...