środa, 22 października 2014

Calzone z dynią i trzema serami

Calzone to włoski pieróg z różnymi farszami. Coś na kształt włoskiej pizzy, choć całe dobro zamknięte jest w jego wnętrzu. Dziś przepis na calzone z dynią, boczkiem i serem. Prawdziwa rozpusta - danie na bogato. Pyszne, aromatyczne wnętrze i idealne ciasto drożdżowe. Koniecznie spróbujcie. 


Składniki:
Ciasto:
400 g mąki 
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
600 g dyni (oczyszczonej)
150 g chudego, wędzonego boczku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonych ziół (u  mnie oregano, rozmaryn, tymianek)
1/2 szklanki startego cheddara 
1/2 szklanki startego sera gouda 
4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
sól (opcjonalnie)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
1 jajko 
1 łyżka czarnuszki




Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać. 
Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Wyglądają wyśmienicie :) Świetna, jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko, nie przesadzam!
    uwielbiam calzone <3
    nawet łazi za mną jakiś czas.....a tu proszę u Ciebie <3
    pewnie skorzystam z przepisu:D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...