środa, 21 października 2015

Obiad w 20 minut: Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru

Grillowana pierś z kurczaka gości na moim stole bardzo często. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. W towarzystwie warzyw z parowaru stanowi pełnowartościowy i syty posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie więcej niż 20 minut. Kiedy więc nie macie czasu na długie stanie w kuchni, warto skorzystać z tego przepisu. Będzie smacznie - zapewniam ;)


Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza, dużo pierś z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
sól (opcjonalnie - do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Warzywa: 
1/2 brokuła
250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1/2 małej cukinii
sól (do smaku)
1 łyżka ziaren słonecznika


Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. 
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. 
Cukinię pokroić w grube półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki, fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią. Smacznego! 


4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...