Składniki (na 2 tortille):
Pierś z kurczaka:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
Warzywa:
1 pomidor
1/2 średniego świeżego ogórka
4 rzodkiewki
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej czerwonej cebuli
2 garście miksu sałat z rukolą
Dodatkowo:
2 tortille
ketchup (najlepiej domowy - przepis tutaj)
musztarda (u mnie miodowa)
Pierś przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty połączyć. Pierś natrzeć marynatą i odstawić na ok. 10 minut. Zamarynowaną pierś grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu elektrycznym) po kilka minut z każdej strony. Pierś zdjąć z patelni i pozostawić na chwilę, aby przestygła. Pokroić na plastry. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Tortille podgrzać według zaleceń producenta. Każdą tortillę posmarować musztardą oraz ketchupem. Ułożyć sałatę, warzywa oraz pokrojoną pierś z kurczaka. Zwinąć w formie kieszeni. Smacznego!
Rady: Jeśli nie macie patelni grillowej pierś możecie ugotować na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego.
Aby pierś była soczysta nie należy w trakcie pieczenia nakłuwać jej widelcem. Należy grillować ją na dobrze rozgrzanej patelni nie za długo, w przeciwnym razie będzie wysuszona i niesmaczna.
Rady: Jeśli nie macie patelni grillowej pierś możecie ugotować na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego.
Aby pierś była soczysta nie należy w trakcie pieczenia nakłuwać jej widelcem. Należy grillować ją na dobrze rozgrzanej patelni nie za długo, w przeciwnym razie będzie wysuszona i niesmaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)