środa, 10 lutego 2016

Fit! Jajko zapiekane w awokado

Propozycja na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie z jajkiem w roli głównej. Idealny posiłek na poprawę nastroju w chłodne, zimowe poranki. Zapiekane awokado z jajkiem jest cennym źródłem witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Warto zasmakować jajka w takim wydaniu. Może skusicie się na takie śniadanie np. w Walentynki. Nie od dziś wiadomo, że awokado oprócz swoich właściwości zdrowotnych jest także jednym z popularnych afrodyzjaków ;)


Składniki:
1 awokado
2 małe jajka
2 plasterki chudej szynki np. polędwicy
płatki chili
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)




Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i lekko wydrążyć środek. Do każdej połówki awokado wbić po 1 jajku. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, posypać płatkami chili i pieprzem. Połówki awokado włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do czasu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie lekko płynne. Upieczone awokado posypać solą i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...