Taki dwukolorowy sernik na zimno mi się zamarzył :) Kiedy pogoda za oknem rozpieszcza, warto przygotować coś na słodko, co nie wymaga długiego stania w kuchni. W słoneczne dni, idealnie sprawdzą się lekkie jak puch, piankowe serniki na zimno z owocami i galaretką. Do tego sernika możecie użyć dowolnych owoców z puszki lub świeżych. Polecam jednak właśnie owoce liczi, które są niezwykle charakterystyczny w smaku i bardzo aromatyczne, a biszkopty nasączone syropem z owoców, w połączeniu z całością smakują naprawdę przepysznie. Koniecznie spróbujcie sernika na zimno właśnie w takiej odsłonie. Polecam :)
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
Sernik:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 ml śmietany 30%
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
1 duża puszka liczi w syropie
2 galaretki wiśniowe
600 gorącej wody
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Liczi odsączyć z syropu, syropem nasączyć biszkopty.
W misce zmiksować ser ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktu z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Letnią, płynną żelatynę wlać cienką strużką do sernika cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie równe porcje, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, zmiksować do połączenia się składników. Na biszkopty za pomocą łyżek naprzemiennie nakładać masę ciemną i jasną. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika ułożyć liczi i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml gorącej wody. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Apetyczny deser, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Makusiu ;) Było pysznie :)
Usuń