Składniki:
1 kg ładnego kawałka schabu bez kości
Do moczenia:
700 ml mleka
1 łyżka musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej)
Do przyprawienia i panierowania:
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
2 duże jajka
2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej)
1 łyżka lodowatej wody
bułka tarta
Do smażenia:
klarowane masło lub smalec
Schab podzielić na kotlety. Każdego kotleta dobrze rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać mleko z musztardą. Włożyć kotlety i odstawić na kilka godzin (lub nawet na całą noc). Wymoczone kotlety osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć pieprzem i solą. Panierować w roztrzepanym z musztardą, solą i wodą jajku oraz w bułce tartej. Panierkę każdorazowo lekko docisnąć do kotleta, a nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Rady: Mleka powinno być tyle, aby kotlety były całkowicie przykryte.
Białe błonki na kotletach warto odciąć lub ponacinać ostrym nożem, dzięki temu kotlety nie będą kurczyły się podczas smażenia.
Kotlety można także panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Kotlety można także panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Pyszny sposób na schabowe -:)
OdpowiedzUsuńMój zdecydowany faworyt ;)
UsuńOlu, kotlety wyglądają na bardzo apetyczne! :) wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam takich moczonych w mleku? Chyba najwyższy czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) To bardzo smaczna wersja tego klasycznego dania :)
UsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń