Leniwe,
rodzinne śniadania potrzebują odpowiedniej oprawy. Lubię wstać
skoro świt, żeby przygotować coś pysznego dla moich chłopaków.
Czasem są to zwykłe kanapki, czasem po prostu płatki z mlekiem, a
czasem...właśnie takie drożdżowe wypieki, które nie tylko
świetnie smakują, ale także wywołują uśmiech na ich twarzach :)
Pyszne, chrupiące i mocno orzechowe nadzienie z dodatkiem miodu
idealnie komponuje się z puszystym, słodkim ciastem drożdżowym.
Podane z kubkiem ciepłego mleka, tworzy jak dla mnie zestaw idealny
:) Wypiek ten świetnie sprawdzi się także na drugie śniadanie do szkoły
czy pracy. Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie rodzinę czymś
nietypowym. Polecam! :)
Składniki:
Ciasto:
250
g mąki
szczypta
soli
110
ml ciepłego mleka 3,2%
20
g drożdży
50
g cukru
30
g masła
1
średnie jajko
1
łyżeczka domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
70
g płatków Lubelle Corn Flakes Kakao i Miód
4
łyżki kremowego masła orzechowego
3
łyżki płynnego miodu
2
łyżki mleka
Dodatkowo:
1
jajko (do wysmarowania wierzchu)
2
łyżeczki cukru
Nadzienie: Płatki
rozdrobnić w robocie lub ręcznie wsypując je do woreczka i
ugniatając tłuczkiem. Do płatków dodać masło orzechowe, miód i
mleko, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto: Do
przesianej mąki dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z
dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia
na około 5-10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy,
rozkłócone jajko oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne
ciasto stopniowo dolewając roztopione masło. Miskę z ciastem
nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia
na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości
ok. 0,5 cm. Na brzeg ciasta nałożyć farsz i zwinąć ciasno w
rulon. Rulon zwinąć w dużego ślimaka i ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem
i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku (grzałka
góra-dół) nagrzanym do 180 stopni.
#Lubella
#odkrywamcomożezboże
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)