niedziela, 18 czerwca 2017

Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym

Leniwe, rodzinne śniadania potrzebują odpowiedniej oprawy. Lubię wstać skoro świt, żeby przygotować coś pysznego dla moich chłopaków. Czasem są to zwykłe kanapki, czasem po prostu płatki z mlekiem, a czasem...właśnie takie drożdżowe wypieki, które nie tylko świetnie smakują, ale także wywołują uśmiech na ich twarzach :) Pyszne, chrupiące i mocno orzechowe nadzienie z dodatkiem miodu idealnie komponuje się z puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Podane z kubkiem ciepłego mleka, tworzy jak dla mnie zestaw idealny :) Wypiek ten świetnie sprawdzi się także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie rodzinę czymś nietypowym. Polecam! :)


Składniki:
Ciasto:
250 g mąki 
szczypta soli
110 ml ciepłego mleka 3,2%
20 g drożdży
50 g cukru
30 g masła
1 średnie jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
70 g płatków Lubelle Corn Flakes Kakao i Miód
4 łyżki kremowego masła orzechowego
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 jajko (do wysmarowania wierzchu)
2 łyżeczki cukru






Nadzienie: Płatki rozdrobnić w robocie lub ręcznie wsypując je do woreczka i ugniatając tłuczkiem. Do płatków dodać masło orzechowe, miód i mleko, wymieszać do połączenia się składników. 
Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajko oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając roztopione masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na brzeg ciasta nałożyć farsz i zwinąć ciasno w rulon. Rulon zwinąć w dużego ślimaka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku (grzałka góra-dół) nagrzanym do 180 stopni. 

#Lubella
#odkrywamcomożezboże
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej


  Odkryj autentyczny smak natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...