czwartek, 15 czerwca 2017

Miśki muffinki z płatkami kukurydzianymi

Dzieciaki uwielbiają śniadania podane w ciekawej formie :) Takie radosne miśki z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi #Lubella kakao i miód z pewnością ich zaskoczą. To też świetna pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie kilka składników i silikonowe foremki "misie", które bez problemu kupicie w większych sklepach z gospodarstwem domowych lub markecie. Miśki najlepiej smakują podane z ciepłym mlekiem lub kubkiem gorącego kakao. Lekko wyczuwalny smak miodu, świetnie podkreśla całość. Do takiego śniadania koniecznie dorzućcie kilka sezonowych owoców. Zapewniam Was, że i Wy nie przejedziecie obok nich obojętnie, w końcu w każdym z nas drzemie trochę dziecka ;) 


Składniki (na ok. 4 szt. 10 cm miśków):
Suche:
50 g pokruszonych płatków Corn Flakes Lubella miód i kakao
1 szklanka mąki (może być zwykła lub pełnoziarnista) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 
Mokre:
1 duże jajko
170 ml mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
1 łyżka gorzkiego kakao



Mąkę z proszkiem przesiać. Składniki suche wymieszać. Składniki mokre chwilę zmiksować. Połączyć składniki suche i mokre. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać łyżkę kakao i zmiksować. Foremki napełniać dwukolorowym ciastem, odpowiednio - łapki i nosek, jednym kolorem ciastem, reszta drugim ciastem. Foremki wypełniać do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości foremek). Przed wyjęciem z formy muffiny lekko przestudzić. 

Rady: Jeśli macie foremki z grubszego silikonu, wnętrze można lekko nasmarować olejem za pomocą pędzelka, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć wypiek. 
Oczka możecie zrobić za pomocą lukru i kolorowych cukierków, lub gotowego lukru w pisaku. 

#Lubella
#odkrywamcomożezboże
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej


4 komentarze:

  1. wow, ale fajne, ja jem zwykłe płatki górskie zazwyczaj na śniadanie . z takimi miśkami jest trochę zachodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie ciasta to zaledwie 5 minut :) Potem wystarczy wlać do foremek i upiec, nie są pracochłonne ;)

      Usuń
  2. Jejciu, ale przesłodkie <3 Szkoda jeść :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie smaczne, że nie można się oprzeć ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...